2012. január 12.

Egyszerű borsóleves és lusta túrós

Amikor már látom Olivéren, hogy unja az anyukája főzési szenvedélyét és állandó újítási és próbálgatási hajlamát, akkor mindig megkérdezem tőle, hogy igazán szívesen mit enne, mert készítek azt. Na ebben az esetben a következő ételeket sorolja fel:


  • borsóleves daragaluskával
  • darás tészta
  • lusta túrós
  • nutellás palacsinta
Tehát kedvenc ételsora ez. Igazából egy szavam sem lehet, mert annak ellenére, hogy ezek a kedvenc ételei, szívesen megeszik mást is.

Múlt héten szombaton a kedvenceiből válogattam. Készült ez az egyszerű borsóleves daragaluskával. Nem szégyellem, hogy ehhez a leveshez bizony leveskockát használok, amit amúgy igyekszem kerülni (sőt minden más műanyag ételt is kerülök). Gyakran készül ez a leves, sokszor vacsorára is kér ilyet Olivér, nem igazán tudnék mindig igazi húsalaplevet rittyenteni hozzá. 




Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg borsó
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 2 darab tyúkhúsleves leveskocka (szégyen, vagy sem...)
  • kevés olaj
  • fél csokor petrezselyem

Daragaluskához:

  • 1 tojás
  • 1 teáskanál olaj
  • csipet só
  • búzadara (annyi, hogy megfelelően lágy tésztát kapjunk)
A leveshez kevés olajon a borsót megdinszteljük, majd felöntjük körülbelül egy liter vízzel. Beledobunk két darab leveskockát, kicsit főzzük, majd beletesszük a kockákra vágott sárgarépát és a karalábét is. (Nem sózzuk, a leveskockákban bőven van só.) 

Amíg a leves fő, addig összeállítjuk a daragaluska tésztáját. A tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat és a csipet sót. A felvert tojáshoz annyi darát öntünk, hogy galuskatészta sűrűségű tésztát kapjunk. Félretesszük, és egy kicsit állni hagyjuk, hogy a dara puffadjon. 

Amikor a zöldségek megfőttek, két kiskanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe a daragaluskát és pár perc alatt készre főzzük.




****************************************

A lusta túrós szintén havi gyakorisággal szerepel nálunk, nem is értem, hogyan nem került fel eddig a blogra. Na most itt az alkalom, legépelem a lusta túróst, ahogy Olivér (és persze Milán) szereti. A legfontosabb kritérium, hogy mazsola ne legyen benne.



Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • fél kg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 4 dl tej
  • 8 dkg vaj
Egy közepes méretű tepsit 5 dkg vajjal kikenünk. Tényleg kell ennyi vaj a tepsi kikenéséhez, ne vékonyan kenjük. Ezután egyszerű dolgunk van. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sütőporral. A túrót összekeverjük a reszelt citromhéjjal. Felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet.

A vajjal alaposan kikent tepsibe öntjük a száraz keverék felét, addig rázogatjuk, amíg egyenletes nem lesz. Erre rászórjuk a túrót, majd erre jön a száraz keverék másik fele. Erre öntjük a tejes tojásos keveréket.

A maradék pár deka vajat a tetejére apró darabokban rámorzsoljuk. 

A túróst 180 fokos sütőben sütjük 45 percig. Langyosan szeleteljük.

Jó étvágyat hozzá!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 10.

Paradicsomos káposzta, ahogy Anyukám készíti

Szeretem a káposztát. Mindenhogyan. Rakott káposztaként, toros káposztaként, székelykáposztaként, paradicsomos káposztaként. De szeretem a káposztás cvekedlit is, sőt régen imádtam nagymamám káposztás palacsintáját. Lehet, hogy előző életemben kecske voltam??? Nem tudom.

Szombaton paradicsomos káposztát csináltam, és mint egy igazi konyhás néni, egy egész kondérnyit főztem. Azuram legalábbis így hívja a legnagyobb edényemet, amit szinte csak tésztafőzésre használok. Szóval egy kondérnyi készült, ezért a receptben inkább csak arányokat, útmutatásokat adok. Egyébként teljesen Anyukám elmondása szerint készült, nem is akartam szakácskönyvben megnézni, mert azuram azt a paradicsomos káposztát nagyon szereti, amit Anyósa főz :)


Paradicsomos káposzta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej fejeskáposzta 
  • cukor
  • 2-3 kávéskanál majoranna
  • fél zeller
  • 4-5 evőkanál olaj
  • kb. 4 evőkanál liszt
  • 2 doboz 150g-os sűrített paradicsom
A káposztát előkészítjük, külső leveleit eltávolítjuk, torzsáját kivágjuk, majd felszeleteljük. A felszeletelt káposztát feltesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Sózzuk, kevéske cukrot adunk hozzá, beleszórjuk a majorannát és a feldarabolt zellert.

Amíg a káposzta fő, elkészítjük a rántást. A rántásba belekeverjük a sűrített paradicsomot. A paradicsommal hígított rántásba teszünk a káposzta főzővízéből, majd az egészet beleöntjük a megfőtt káposztába. Fűszerezzük még ízlés szerint, esetleg cukrozzuk.

Fasírtot, bélszínrolót esetleg sült oldalast kínálunk hozzá és finom, puha kenyeret.

Jó étvágyat a káposzta rajongóknak!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 9.

Szorgos szombat után húzós hétfő

Nem egyszerű az anyák élete. Ezt persze már sokszor megállapítottam, de most hétvégén ismét eme bölcs gondolat jutott eszembe. Mivelhogy a két lurkó mellett hiperszuper (vagy csak butuska?) anyuka mindent betervez, bevállal, nehogy egyszerű legyen az élete. Ma este meg már alig tudom nyitva tartani a szemeim. Persze ha okosabb lennék, ilyenkor inkább lefeküdnék, nem a laptopot püfölném....

Szóval. Szorgos szombat. Beterveztem minden szükséges, fontos és kellemes feladatot. Reggel korán keltem  (6 órakor - ez nekem szombaton korán van, hétköznap nem gond), előkészítettem a családnak a reggelit, gyorsan legépeltem a levendulás briós receptjét, leszedtem a száradt ruhákat, majd villámgyorsan összeszedtem a sport felszerelésemet, mert 8-ra már mentem squashra. Ott még pörögtem, mert dolgozott bennem a reggeli két darab méregerős feketekávé. 

Negyed 10-re hazaértem, feltettem főni a paradicsomos káposztához a káposztát főni, amit már pénteken este azuram leszeletelt (szeret segíteni darabolni, hámozni, imádom!). Beleszórtam a szükséges fűszereket és a zellert (recept később), majd összeállítottam a tésztát a libatepertős pogácsához. Amíg a tészta kelt, megcsináltam Olivér kedvenc levesét, ami szerencsére gyorsan elkészíthető. Amíg főtt a leves, előkészítettem bele a daragaluskát, megcsináltam a rántást a káposztához és elkezdtem összeállítani a lusta túróst is. 

Közben persze a fiúk tízóraiztak (alma van, most hámozás nélkül...., anya nem ér rá...), mesét kellett keresgélni nekik, kisautókat kellett javítani, szóval csupa fontos dolog "megzavarta" a percre kiszámolt délelőttömet. 

A megkelt libazsíros tésztát kinyújtottam, megkentem libatepertővel, hajtogattam, és félretettem. Közben bedobtam sülni a lusta túróst. Aztán megterítettem az asztalt, kipakoltam a mosogatógépből, hogy egyáltalán legyen helye a koszos edényeknek és az ebéd utáni tányéroknak. Szóval délig rohanás, a pogácsa is már 3/4 1-kor sült ki, ráadásul kisebb csalással, mert 1 hajtogatást kihagytam. Aztán kicsi szépítkezés, mert hiperszuper anyuka mozizást ígért az ő drágájának!!! Ami persze 13.45-kor kezdődik, úgyhogy romok maradnak a konyhában, anya és Oli moziba megy.

A mozi jó volt, első mozi élménye volt ez Olivérnek, a Csizmás a Kandúrt néztük meg (nem volt a legjobb választás, de erről máskor). Amikor  vége volt, hazajöttünk, persze a pattogatott kukoricát a táskámban kellett hazahozni, mert a moziban nem evett belőle. Itthon kevés játék, Milos kelt, majd anya nekiállt konyhában a romokat eltakarítani, felmosni és a reggel leszedett ruhákat kivasalni. Ezeket azért késő délután csinálom, mert azuram ilyenkor játszik a fiúkkal, nagyon jól lefoglalja őket. Délelőtt neki is rengeteg ügyintéznivalója van, amire hétköznap nem ér rá. Meg jó, ha a három fiú együtt van kicsit.

Aztán este még leszedtük a karácsonyfát, amikor a fiúk aludtak, összegyűjtöttem minden karácsonnyal kapcsolatos dekorációt a házból, és leírtam a tavalyi karácsony tanulságait, hogy idén már azokat is hasznosítsuk.

Hadd ne mondjam, nem volt szükség altatásra, eléggé elfáradtam ..... Ja, és persze a mai nap is hasonló tempóban telt, bölcsődei beszoktatással (dupla izgalom!), 6 évesnek oltással (tripla izgalom), védőnő látogatással, bevásárlással.

Megjegyzésben várom hasonlóan "lökött", túlpörgésre hajlamos anyukák visszajelzéseit, ők hogy vezénylik le,  hogyan oldják meg az ilyen rosszul beszervezett napokat  :)))) 

De legalább vasárnap és hétfőn nem kellett főzni, a cél úgyis az volt.

Íme a szombati tevékenykedésem eredménye:



Ez Olivér kedvenc levese, daragaluskás borsóleves sárgarépával.


Ez a paradicsomos káposzta készült Anyukám receptje alapján.


Olivér másik kedvence a lusta túrós. Érdekes módon havonta 1x biztosan készül, mégsem került még fel a blogba.


Ez a kis csalással (mondhatnám összecsapva) készült libatepertős pogácsa. Itt nem a kép minősége a rossz, hanem tényleg ilyen rondácskák lettek.

És Drágám a moziban:



Szép napot mindenkinek!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2012. január 8.

Másik gasztroajándékom

Ez a másik gasztroajándék, amit Évának és Reninek készítettem. Ez egy mézeskalácsos nutellás likőr.

Azért tetszett ez a likőr, mert gyorsan elkészíthető, és igazán finom. Legalábbis egy kupicán leteszteltem, mielőtt még ajándékba adtam. A lenti hozzávalókból kb. 6-7 dl készült, ebbe a két kis üvegbe öntöttem bele tölcsér segítségével és dugóval lezártam. A receptért örök hála Levendulalánynak!!!



Hozzávalók:



  • 30 dkg Nutella
  • 4 dl kávétejszín
  • 1,5 dl vodka
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A Nutellát gőz fölött megolvasztjuk, míg teljesen folyékony nem lesz. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt és a vodkát, beleszórjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, majd egy habverővel alaposan kikeverjük.

Egy szűrőn átfolyatjuk a likőrt, hogy az apró darabkák ne menjenek bele. Díszüvegbe töltjük, hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt 24 órán át állni hagyjuk, tálalás előtt érdemes egyszer alaposan összerázni.

Remélem ízleni fog a tesztelőknek!

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner