2012. február 8.

Meggymártás

Ugye mindenkinek ismerős a meggymártás? A kollégium menzáján sokszor volt meggymártás párolt marhahússal és főtt krumplival. Évekkel ezelőtt ettem ilyet és el is felejtettem már. Aztán egyik nap észrevettem Éva konyhájában, hogy meggymártást készített! Többek között én is elnosztalgiáztam, hogy milyen finom is volt régen a meggymártás. Na de alig kell hozzá pár dolog, miért ne készíthetnék meggymártást, vagy ahogy néhány írták meggyszószt. El is készítettem pár napja, igaz nem párolt szelettel, hanem sült csirkével és hasábburgonyával, de a fiúknak nagyon bejött. Annyira, hogy ezen a hétvégén ismétlés lesz..... 





Hozzávalók:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • késhegynyi fahéj
  • kevéske citromhéj
  • másfél evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1-2 evőkanál kristálycukor (de ezt ízlés szerint változtathatjuk)
A meggybefőttet a fahéjjal és a citromhéjjal lábosba öntjük, hozzáöntjük a vizet és elkezdjük főzni. Közben a tejben csomómentesre keverjük a lisztet. Fokozatosan a meggyhez öntjük és besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot.


Jó étvágyat hozzá!

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

6 megjegyzés:

  1. Egészségére a két nagy fiúnak ! Nagyon guszta ahogy tálaltad! Azt mondanom sem kell hogy én is nagyon szeretem mert finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, én köszönöm! Hétvégén megint csinálok nekik, van sok meggy a fagyasztóban.

      Törlés
  2. Nagyon-nagyon szeretem a meggymártást! Igaz, elég régen ettem. Nem is tudom, miért nem szoktam készíteni...?! Én is láttam a múltkoriban Évánál, és nekem is az iskolai menza jutott eszembe róla.
    Elmentem a receptet és valamelyik nap készítek magamnak és a kisfiamnak ebédre burgonyával (a férjem nem szereti, emiatt készítem inkább ebédre, Ő akkor úgyis dolgozik:)).
    Különben szuper ez a kép, az ember rögtön megkívánja a mártást... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, nekem is a menza ugrik be róla rögtön. Remélem ízleni fog a kisfiadnak!

      Törlés
  3. Sült burgonyával még nem tálaltam, de ettől függetlenül megenném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem éppen "az igazi" sült krumplival, de aznap éppen azt készítettem. Hivatalosan főtt burgonya járna hozzá. Na majd most hétvégén :)

      Törlés