2011. november 8.

Sütőtökös pitetortát habzsoló gyerekek

Még szeptemberben olvastam egy nagyon tartalmas bejegyzést Krisztánál, aki rengeteg, jobbnál jobb sütőtökös receptet tett közkinccsé (és azóta is számos sütőtökös finomságot alkotott!). Nos akkor elmentettem néhány receptjét, és az emlékezetembe véstem a TOP3-at, amit mindenképpen meg akarok csinálni. Egy sütőtökös almás pitetortával kezdtem (októberben), ami Krisztánál őszi almás pite gazdagon néven vonult be a történelembe.

A pitetortát elkészítettem, és nagyon vártam, hogy készen legyen, mert még soha nem ettem sütőtököt süteményben. Ez a torta minden várakozásomat felülmúlta. A sütőtökös almás találkozás fantasztikusan finom volt. Az első szeletet közösen megettük, majd egy szeletet elkezdtem fényképezni. Felesleges volt. A fiúk nekiestek a sütinek, hiába kértem őket, hogy amíg jók a fények, hadd fényképezzem le (20 hónaposnak fogalma sincs a fényviszony jelentéséről, a 6 évest meg nem érdekli :).

De, ha bárki nekem nem hinne, akkor a következő képek igazolják, hogy fiaimnak mennyire ízlett a torta. Fotózás közben valami hasonló "párbeszéd" zajlott le:

- "Drágáim várjatok még! Ne egyetek belőle! Miloska, ne gyere ide! Várj még egy másodpercet, amíg anya lefényképezi a sütit! Ne, Milos ne egyél bele a sütibe! Olika, menjetek egy kicsit arrébb! Na, most már mindegy......"

Szívből javaslom, hogy akik nem szeretik a sütőtököt, ezzel a recepttel kezdjenek! Biztosan megkedvelik!












Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg zsír
  • 2 dl tejföl
  • fél sütőtök
  • 6 darab alma
  • 6 evőkanál méz
  • 2 evőkanál fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
A tetejére:

  • tojássárga

Töltelékek:

Sütőtökös: a sütőtököt megsütjük, villával összetörjük (héja nélkül) és 2 evőkanál mézet csorgatunk hozzá.

Almás: az almát lehámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget és 4 evőkanál mézet.

A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, a csipet sót és a cukrot. A zsírral, tejföllel és a tojással jól összegyúrjuk. A tésztát félbevágjuk. Egyik felét egy kizsírozott, kilisztezett fodros szélű formába nyújtjuk/ tesszük, úgy hogy a tészta a forma oldalán is legyen. Erre tesszük a tölteléket. Először a sütőtökös tölteléket, majd az almásat. 

A tészta másik felét kör alakúra nyújtjuk, és betakarjuk vele az almás részt. A lehulló darabkákból igény szerinti dekorációt készíthetünk. Ehhez néhány jó ötletet ebben a bejegyzésemben adtam. A sütemény tetejét enyhén felvert tojássárgájával megkenjük, majd villával megszurkáljuk.  Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. 

Amikor kihűlt porcukorral vékonyan meghintve kínáljuk.


Jó étvágyat hozzá!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner