2011. május 25.

Medvehagymás Lala-kifli

Ismét nem találtam fel a spanyol viaszt, pusztán annyit csináltam, hogy az isteni finom Lala-kiflit kicsit felturbóztam. A Lala-kifliben használt krémbe 1 csokor nagyon apróra vágott medvehagymát tettem, az elkészítés összes többi lépése ugyanaz, mint az alaprecept.


Medvehagymás Lala-kifli

A Lala-kifli receptjét megtaláljátok: itt.



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Medvehagymás elmaradásaim

Úgy tűnik, két hetes blogszünetem miatt egy csomó receptet jelentős fáziskéséssel fogok feltenni. Remélem még van medvehagymátok (én fagyasztottam le egy csomót), mert most medvehagymás receptek következnek.

Ezt a krémlevest is már hetekkel ezelőtt készítettem, de a derékfájásom miatt nem volt erőm a receptet begépelni. Pedig muszáj eltennem a receptet, mert Olivérnek nagyon ízlett, pedig szinte biztos voltam benne, hogy majd erre húzni fogja a száját. 

Na most közzéteszem.

Medvehagyma-krémleves füstölt sajttal

Hozzávalók:

  • kb. 100-120 g medvehagyma
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5 evőkanál liszt
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 dl tejszín
  • 100 g füstölt ömlesztett sajt
A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, majd nagyobb darabokra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk, meghintjük a liszttel és aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével. Körülbelül 10 percig főzzük, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, beleöntjük a tejszínt, a sajtot, ízlés szerint fűszerezzük. Pár percig főzzük, és készen is van.

Olivér levesgyönggyel ette, de önmagában is nagyon finom!

Következik: Medvehagymás Lala kifli

Üdvözlettel,



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. május 23.

Mogyorókrémes piskótakocka

Baracklekvár, mogyorókrém, mascarpone, tejszínhab, babapiskóta......... csupa csupa fogyókúrás finomság :) Na jó csak vicceltem, ezekből a hozzávalókból nem a fogyókúrás vacsorámat készítettem el, hanem múlt hétvégén készült egy mogyórókrémes piskótakocka, a névnapi köszöntőbe érkezett vendégeknek. Nem győzőm ismételni, hogy mennyire szeretem a sütés nélkül készíthető süteményeket. Azt hiszem a nyár közeledtével a fagylaltok és sorbetek mellett egyre több sütés nélküli édességet fogok készíteni.

A receptet a 2011. májusi Vidék ízében találtam, és néhány módosítástól eltekintve pontosan követtem a leírást.

Mogyorókrémes piskótakocka

Hozzávalók:

  • 20 dkg baracklekvár
  • 2 dl rum
  • 1-2 dl víz
  • 35 dkg mogyorókrém
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csomag babapiskóta
  • 4 dl habtejszín
  • 4 csomag vaníliás cukor
Egy kisebb tepsit alufóliával kibélelünk. A baracklekvárt simára keverjük a rummal és a vízzel. A babapiskótákat belemártogatjuk és kirakjuk vele a tepsi alját szorosan egymás mellé. A mogyorókrémet kikeverjük a mascarponéval, és rákenjük a piskótarétegre, majd elsimítjuk.

Ezután újra egy réteg rumos lekvárba áztatott piskótasor következik. Ezt a réteget a vaníliás cukorral habbá vert tejszínnel kenjük meg. Ezután ismét a babapiskóta sor következik. A tetejére mogyorókrémet kenünk. Díszíthetjük tejszínnel, kandírozott gyümölccsel.

Ui.: a használt tepsi mérete ne haladja meg a 20x25x7 centis tepsit, mert akkor nem lesz elég magas a sütemény. Jót tesz neki, ha 1 éjszakát alufóliával letakarva hűtőben van, de pár óra hűtés után is szépen szeletelhető. Az eredeti recept 1 dl rumot és 10 dkg baracklekvárt írt, de nekem ez nem volt elegendő. Az eredeti receptben kandírozott gyümölcsöket is tettek a tejszínhabba.

Fogyókúrázók egy kockánál többet ne egyenek belőle :)

Üdvözlettel,





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Spenótos palacsinta - spenót a négyzeten

Ezt a palacsintát pár napja készítettem. Már aznap világgá akartam kürtölni, hogy mennyire jó volt, és azt gondolom, ezzel akár a gyerekeket is rá lehet venni a spenótevésre. Legalábbis azoknál a lurkóknál lehet próbálkozni, akik nem szeretik, szerencsére az én drágáim imádják.

Spenót kedvelők mindenképpen próbálják ki!

Spenótos palacsinta

Spenótos palacsinta

Hozzávalók:

a palacsintatésztához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • kb. 1 dl szódavíz
  • 0,5 dl olaj
  • 2 evőkanál spenótpüré
a töltelékhez:


  • 20 dkg spenótpüré
  • 2 közepes méretű héjában főtt krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
A palacsinta hozzávalóiból tejszín sűrűségű palacsintát készítünk. Hozzáadunk 2 evőkanál spenótpürét, és állni hagyjuk. Közben a főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A palacsintákat hagyományos módon (picit vastagabbra) megsütjük. Ebből a masszából 8 darab palacsinta jön ki. A maradék (20 dkg) spenótot összekeverjük a krumplival, fokhagymával, sóval, késhegynyi őrölt borssal.

A palacsintákat ezzel a krémmel megkenjük, majd a hortobágyi palacsintához hasonló módon hajtogatjuk. Tűzálló tálba rakosgatjuk őket és kb. 170 fokos sütőben 12-14 perc alatt átforrósítjuk, majd azonnal tálaljuk.


A pontosság kedvéért hozzátenném, hogy 8 darab palacsinta és egy kicsi palacsinta készült.



Jó étvágyat hozzá!





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. május 22.

Epres limonádé

Gyorsan elkészíthető finom frissítő, érdemes elkészíteni, ha - mondjuk - a hagyományos limonádét már unjuk. Ezt a receptet Lilla blogján találtam, aki a májusi nők lapjában találta. Mindenesetre köszönet a receptért Lilla, nagyon finom lett.

Epres limonádé

Hozzávalók:

  • 30 dkg eper
  • 1,5 citrom leve
  • 2 dl víz
  • 5 dl ásványvíz
  • 6 dkg nádcukor (én sima kristálycukorral készítettem)
A cukorból és a 2 dl vízből cukorszirupot készítünk. A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, felforraljuk, majd még 5 percig főzzük. Közben az epret a citromlével összeturmixoljuk.  Amikor a cukorszirup kihűlt, összekeverjük az eperrel és behűtjük. Fogyasztás előtt 5 deciliter szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet adunk hozzá.

Finom!





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner