2011. április 30.

Anyák napi kreatív ötletek

Van még egy napunk arra, hogy valami kedves ajándékot készítsünk anyák napja alkalmából. Még én sem végeztem, de már száradnak az alkotások.

A nagymamák Olivérről kapnak egy aranyos anyák napos fényképet és kézlenyomatát, valamint kisebbik bébim kézlenyomatát is megkapják, amit levegőn száradó gyurmába fogunk megcsinálni. Kapnak még saját készítésű képeslapot is, és valami kis apróságot, valószínűleg egy illatos szappant szépen becsomagolva és nagy Mucim gyönyörű dekorációjával spékelve.

Akinek még ötletekre lenne szüksége, néhányat összegyűjtöttem. Nem muszáj mindig virágban gondolkozni! Válogassatok!
















A képek forrása: Martha Stewart



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 29.

Erdei gyümölcsös pite Barbitól

Ismét megtapasztaltam, hogy veszélyes üzem a kedvenc gasztroblogok olvasása esténként. Tegnap olvastam Barbi konyhájában egy nagyon finom erdei gyümölcsös pitéről. A képek és a leírás alapján egyszerre beleszerettem a süteménybe (nálam ez elég gyorsan megy), rohantam a fagyasztóhoz, és az utolsó zacskó meggyet és szilvát kivettem. A gyümölcsök ma reggelre kiengedtek, tehát már semmi akadálya nem volt a gyümölcsös pitével való találkozásomnak.

A tésztája gyorsan elkészíthető, finom, omlós tészta lett belőle, a töltelék pedig nyilván variálható.

Figyelem! A recept hozzávalóiból 2 darab pite készíthető. Én úgy csináltam, hogy a tésztából megcsináltam a lenti mennyiséget. Felét folpackba csomagolva, felcímkézve lefagyasztottam. A töltelékből csak a felét készítettem el (csak ennyi volt itthon). De a lenti töltelék mennyiség is 2 darab pite tölteléke.

Köszi a receptet, Barbi!





Hozzávalók a tésztához:                              
  • 50 dkg liszt                                                  
  • 25 dkg margarin                                             
  • 10 dkg porcukor                                          
  • 1 vaníliás cukor                              
  • 1 sütőpor                                                      
  • 3 egész tojás és 1 tojásnak a fehérje
  • 1 tojássárgája pici vízzel keverve a sütemény tetejére kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1000 g gyümölcs (fagyasztott szilva, meggy, szeder, ribizli stb.)
  • 12 dkg liszt
  • 60 ml tej
  • 12 dkg cukor


A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük 30-40 percre, de lehet egy éjszakára is. Ha csak 1 pitét akarunk, akkor a tészta felét folpackba csomagoljuk, felcímkézzük és a fagyasztóba is tehetjük.

A töltelékhez az általunk választott gyümölcsöket (tisztítás, magozás után) lábasba tesszük és melegíteni kezdjük. Amikor levet enged, a levet leszűrjük, és a leszűrt levet a tejjel és a liszttel simára keverjük. A gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk. A gyümölcsöket pürésíthetjük (és turmixgépbe tettem kb. 60%-át, a többi gyümölcsöt egyben hagytam), majd hozzáadjuk a lisztes gyümölcslevet és besűrítjük a masszát.

A tésztát kivesszük a hűtőből. Ha a teljes adagot készítettük, akkor 2 felé vesszük a tésztát,  és mindkét pitét a következő módon készítjük el.

A tésztát két részbe vágjuk, az egyik rész lesz a pite alja, a másik a teteje. Egy piteformát (vagy valami hasonlót) sütűpapírral kibélelünk. Az egyik tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, belefektetjük a piteformába. Annyira nyújtsuk ki a tésztát, hogy a sütőtál peremén kicsit (kb. másfél centit) túllógjon.

A gyümölcsös tölteléket belekanalazzuk, eligazítjuk. A másik fél tésztát szintén kinyújtjuk és beborítjuk vele a tölteléket. Az alsó tésztát ráhajtogatjuk a felsőre.

A pitét megszurkáljuk villával, majd megkenjük tojássárgával. A pitét előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük kb. 30-40 perc alatt.
ps.: nálam a sütés 175 fokon történt 37 percig :)

Jó étvágyat hozzá!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Céklasaláta

A héten egész jó áron (180 Ft-ért) vettem egy kiló céklát. Otthon elkezdtem agyalni, hogy mit készítsek belőle, gondoltam a borscsra és céklás rizottóra is. Aztán a végén a lustaság győzött és a legegyszerűbb megoldást választottam, céklasalátát készítettem belőle. A céklasaláta elég gyorsan elkészül, legnagyobb munka pusztán az, hogy kezünkről lesuvickoljuk a céklaszínt. Elnézést a kép minőségéért, céklás kezemmel nem mertem fényképezőgéphez nyúlni, csak a mobilommal fotóztam :(

Akinek van recés kése, azzal szeletelje fel a főtt céklát, sokkal gusztusosabb lesz.






Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
A saláta alapléhez:
  • 1 dl borecet (ha hagyományos ecetet használunk, abból 0,75 dl-t vegyünk)
  • 2 dl víz
  • só, cukor ízlés szerint

A céklát alaposan megmossuk és feltesszük kuktában főni. A céklát körülbelül fél órát főzzük, ezalatt az idő alatt puhára fő, de nem fő szét teljesen. Amikor a cékla megfőtt, leöntjük hideg vízzel (könnyebben lehet hámozni), majd hagyjuk kihűlni. Amíg a cékla hűl, elkészítjük az alaplevet.
(Legtöbbször egy sima saláta alaplevet csinálok (Horváth Ilona féle Szakácskönyvből)). Az alapléhez való  hozzávalókat összekeverjük, ízesítjük. A kihűlt céklát meghámozzuk, felszeleteljük és beletesszük az alaplébe.

Próbáljátok ki, szerintem finomabb, mint a bolti!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 28.

Sós rudacska - napraforgómaggal, szezámmaggal, lenmaggal

Ezt a süteményt már elkészítettem húsvét előtt próbaként csak lenmaggal. A rudacskák viszonylag gyorsan eltűntek a tányérról, ahogy valamelyik családtag arra járt, csak bekapott egyet. Ezért biztos voltam abban, hogy anyukáméknál és anyósoméknál is sikere lesz.

A receptet érdemes jól eltenni, a süteményt akár hirtelen felindulásból is el lehet készíteni :)




Hozzávalók (dupla adag!):

  • 40 dkg liszt

  • 20 dkg vaj

  • 2 teáskanál só

  • 2 kis pohár tejföl (350 g összesen)

  • tojás (a tetejét megkenni)

  • 2 evőkanál magkeverék - szezámmag, lenmag, hántolt napraforgómag - vegyesen



  • A liszttel összemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót és a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, majd vékony hosszú rudakat vágunk belőle. A rudakat tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel. A rudacskákat 190-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és pár perc alatt szép pirosra sütjük.







    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. április 27.

    Recept kereső

    Sikerült!!!!!!! Végre megcsináltam a recept keresőt, amit már nagyon régóta akartam. Nos a 3 hónapos blog életében az a fogalom, hogy régóta, eléggé relatív, de végül is tényleg az elejétől kezdve akartam egy recept keresési lehetőséget a címkés felsoroláson kívül.

    Utólag persze bánom, hogy nem folyamatosan készítettem a listát, mert így nagyon sok munka volt. Erről egyébként az a szólás-mondás jutott eszembe, hogy "A rest kétszer fárad."..... 


    Kép forrása: ez az oldal

    Kedves Olvasóim! Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a receptek egyszerűbb megkereséséhez ezt az aloldalt.
    Remélem hasznosnak találjátok, ide minden receptet fel fogok tenni. Jó böngészést, nézelődést, további kellemes sütés-főzést kívánok!

    Szívesen fogadom hozzászólásaitokat!


    Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    Kedvencem a húsvéti süteményválasztékból - Sport szelet

    Akik már egy ideje olvasnak, azok szerintem tudják rólam, hogy nagyon édesszájú vagyok. Pár napja készítem a recepttáram (hamarosan látható lesz), és bizony ott is kiderül, hogy süteményből és kelt tésztákból nagyobb a választék a blogomon, mint salátákból. De ez nem sokáig lesz így, mivel kénytelen vagyok fogyókúrába kezdeni, na nem is egy komolyba, csak olyan visszafogottba. Mondjuk olyanra gondoltam, hogy este már szénhidrátot nem eszem, csak salátát, vagy valamilyen turmixot. És a heti egy squash-t sem ártana növelni, vagy legalábbis kiegészíteni valamilyen más mozgással (nem tésztadagasztással). Előkotortam a szekrény mélyéről az ugrálókötelem is, úgyhogy készülök a bikini szezonra :)

    DE!!! Addig is jöjjön kedvenc süteményem a húsvéti süteményválasztékomból: Sport szelet. Könnyen elkészíthető, olcsó sütemény, ráadásul a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.


    Hozzávalók:

    • 50 dkg darált háztartási keksz
    • 4 evőkanál kakaópor
    • 25 dkg vaj
    • 20 dkg kristálycukor
    • 2 dl tej
    • fél dl rum
    A sütemény tetejére:
    • 20 dkg étcsokoládé (én 10 dkg jó minőségű étcsokoládé tortabevonót és 10 dkg jó minőségű étcsokoládét használtam)
    • 2 teáskanál étolaj

    A darált háztartási kekszet és a kakaóport összekeverjük. Egy lábosba beletesszük a vajat, a tejet és a cukrot, és ezeket addig melegítjük, amíg a vaj és a cukor is teljesen felolvadnak. A tűzről levéve hozzálöttyintjük a rumot, majd a folyékony keverékünket a kakaós háztartási kekszre öntjük. Összekeverjük és gyakorlatilag készen vagyunk a sütemény 90%-ával. 

    Egy közepes méretű tepsit alufóliával kibélelünk (az én tepsim mérete: 22 cm x 30 cm x 5 cm), belesimítjuk a masszát és hűtőbe tesszük. Amikor megkötött a massza, ráönthetjük a csokimázat a tetejére. A csokimázhoz vízgőz fölött a kockákra tördelt csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az étolajat. A csokimázat alaposan elsimítjuk a tetején, és pár óra múlva szeletelhető. Szeletelésnél érdemes 8 cm x 2,5 cm-es szeleteket vágni.

    Remélem ízleni fog!





    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    2011. április 26.

    Ananászos-mascarpone-s csirkemell

    Jó szívvel ajánlom ezt az ananászos-mascarpone-s csirkemellet, akik szeretik a hús és a gyümölcs párosítást. 

    Ananászos-mascarpone-s csirkemell


    Hozzávalók:

    • 50 dkg csirkemell
    • 1 evőkanál olivaolaj
    • 1 doboz ananászkonzerv (kockákra vágva)
    • 25 dkg mascarpone
    • fehér bors (nagyon kevés)
    • 1 teáskanál gyömbér
    A csirkemellet apró kockákra vágjuk, hasonló méretűre, mint az ananászdarabok. A csirkemell kockákat az olívaolajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk, és egy picit borsozzuk. Közben az ananászkonzervről a levet leöntjük. Az aranybarnára pirult csirkekockákhoz hozzáadjuk az ananászdarabokat, tegyünk hozzá 3-4 evőkanál ananászlét is. Majd ehhez hozzáadjuk a mascarpone-t. Az egészet összemelegítjük, és amikor már egynemű a szószunk, gyömbérrel fűszerezzük. Pár percig még főzzük és készen van. Főtt rizzsel tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!




    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner