2011. április 23.

Húsvéti jókívánság

Kedves Olvasóim!

Nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek, jó pihenést, a lányoknak sok locsolót, a fiúknak sok piros tojást :)

Legközelebb kedden jelentkezem!

Üdvözlettel,


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 21.

Terveim holnapra - húsvéti készülődés

Pár napja indult egy játék, amelyben azt a feladatot kaptam másik gasztrobloggertől, hogy állítsak össze meglévő receptjeimből, egy húsvéti menüajánlatot. Nagyon rövid ideje vagyok még csak "porondon", de azért igyekeztem egy egyszerű és gyors húsvéti menüsort összeállítani, figyelembe véve azt, hogy biztosan sokan vagyunk, akik óvodás/ iskolás gyermekük tavaszi szünetét, munkát, a háztartást és a húsvéti készülődést együtt szervezik.

Most viszont nagyon szerencsés vagyok, mivel a nagyszülők programot szerveztek Nagymucimnak és Bébimnek holnapra, így egyedül leszek itthon.
Már megterveztem a menüt, be is vásároltam ma, holnap reggel már csak pár hozzávalót kell beszereznem, és indulhat a móka.

Mit fogok készíteni holnap?

  1. Egy gyorsan elkészíthető rudacskát csinálok lenmagos rudacskák receptem alapján, csak dupla adagot, és a tetejére vegyesen fogok magokat tenni - szezámmagot, lenmagot és hántolt, sós napraforgómagot. Csinálok egy olyan adagot is, amin sima trappista sajt lesz.
  2. Egy régebbi Magyar Konyhából (egész régiből: 1996. márciusi szám) kinéztem egy sajtos bolyhocska nevű sütit, pár éve már csináltam, úgy rémlik, hogy finom volt. Majd most kiderül....
  3. Lesz egy pikáns tekercs is, olajbogyóval, paradicsomkrémmel, szalámival, amit Aleda konyhájában találtam.
  4. Édes sütit nem sütök, csak olyat csinálok, amit nem kell sütni. Lesz egy sportszelet (ezt szerintem mindenki ismeri, pár éve már végigsöpört mindenkinél a receptje....).
  5. Valamint készítek egy kekszes, tejfölös szeletet, viszont itt nem a régi receptemet használom, hanem amit Citromhab oldalán láttam. Remélem az enyém legalább fele olyan szép lesz! Nézzétek meg!
  6. Lesz saláta, mégpedig tzatziki, szombaton anyukámékhoz megyünk, azt majd oda viszem.
  7. Ja, és szeretnék még egy klassz spenótos tekercset is, de azt már nem kiabálnám el.....
  8. Kozmetikushoz is megyek
  9. És manikűröshöz is bejelentkeztem.
  10. És persze tojásfestés.....
A vasárnapi menü is megvan már, de arról majd később írok. Drukkoljatok, hogy mindezek hibátlanul elkészüljenek :)

Akiknek nem lesz ennyire sűrű a péntek, azoknak ajánlok egy kis húsvéti olvasnivalót.

Üdvözlettel,


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Lenmagos rudacska

Egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető sós nassolnivalót szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A leírt mennyiség egy gáztepsi adag, érdemes dupla adagot készíteni belőle.

Lenmagos rudacskák



Hozzávalók.


  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 kis pohár tejföl (175 g)
  • tojás (a tetejét megkenni)
  • 1 evőkanál lenmag
A liszttel összemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót és a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, majd vékony hosszú rudakat vágunk belőle. A rudakat tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a lenmaggal. A rudacskákat 190-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és pár perc alatt szép pirosra sütjük. Ez egy gáztepsiben fér el.

Ui.: a korábban közzétett receptben véletlenül szezámmagot írtam (folyamatosan), de rosszul, mert lenmagot használtam. Elnézést!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 20.

Virágzó körtefa, ahogy Oli látja

Olivérrel készítettünk egy virágzó körtefát popcornból. Az ötletet itt láttam, bár itt ruhákból készítették a virágokat. Nekem a konyhaablakból látható körtefa virágai inkább a pattogatott kukoricára hasonlítottak.

Először rajzoltam neki egy dombot és a fa törzsét, majd ő körberajzolta a kezét. Az ujjai lettek a fa ágai.


Utána a kész pattogatott kukoricát elkezdtük felragasztgatni (kicsit össze kell törni, és akkor jól ragasztható). Majd rajzolt még zölddel faleveleket is.



És aki az inspirációt adta (szúnyoghálón keresztül fotózva):




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Sonkás lilahagymás mini tortácska/ lepényke

Puccosan is fogalmazhattam volna, és írhattam volna, hogy sonkás lilahagymás mini quiche-t fogok most bemutatni. Mivel a blogot magyarul írom, ezért inkább lepénykének, vagy mini tortácskának hívnám szívesebben. Egyébként abszolút elterjedt a quiche elnevezés is, azt hiszem kijelenthetem, hogy a gasztronómiában kevésbé járatosak is ismerik ennek a lepénykének a francia megnevezését, a quiche-t. 

A wikipédián a következő információkat találtam róla:

Forrás: wikipedia.hu


"Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.

A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. Eredete Németországba vezet, ahol a német határ közelében vasserpenyőben készítették. 
Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re. A quiche a második világháború után vált népszerűvé Angliában, az USA-ban pedig a 1950-es években. Mára már egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel, mivel szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető a család ízlése szerint."

Nagyon jól összeszedték a lényeget! :) Én a következők miatt szeretem a quiche-t:

  1. A tésztája gyors, egyszerűen elkészíthető és olcsó.
  2. A tésztája variálható (használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, tehetünk bele esetleg morzsolt fűszereket, stb.)
  3. A tészta előre elkészíthető, és fagyasztható. Érdemes is pár rudat készíteni belőle, fóliába csavarni, feldátumozni, és betenni a fagyasztóba.
  4. Hacsak nem a klasszikus quiche lorraine-t szeretnénk elkészíteni, akkor bizony ebbe a tésztába bármilyen tölteléket tehetünk (pl.: spenót, cukkini, aszalt paradicsom, vöröshagyma, szalonna, kaliforniai paprika).
  5. Ha mini quiche-t készítünk, akkor lurkók is könnyedén meg tudják enni (13 hónapos mukimon kipróbálva :)
Viszont egy fontos dolog van, mégpedig az, hogy a vaksütést ne próbáljuk meg kikerülni. Na de nem is szövegelek annyit, jöjjön a fotó és a recept.

Sonkás-lilahagymás lepénykék

Hozzávalók a lepény tésztához (alaprecept):

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 3-4 evőkanál jéghideg víz
  • csipet só
A töltelék hozzávalói:

  • kb. 15 dkg sonka apró darabokra vágva
  • 1 darab lilahagyma
  • 3 szelet csemegekaraj
  • 2 teáskanál olaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 dl tejszín
A hideg vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, majd apránként a hideg vizet. Gyorsan ruganyos tésztává gyúrjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni kb. fél-egy órára. Közben előkészítjük a tölteléket. A sonkát és a csemegekarajt apró darabokra vágjuk, a lilahagymát szintén. A sonkát és a lilahagymát az olajon egy picit megdinszteltem. A tojást összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel, majd adjuk hozzá a kihűlt sonkát és hagymát.

A tésztát kinyújtjuk, majd 6 darabra vágjuk. Minden darabot kör alakúra nyújtunk és a cakkos minitorta formákba tesszük. Sütőpapírból vágunk ki 6 kört (nagyobb legyen jóval, mint a lepénykék átmérője, hogy könnyen ki tudjuk venni), és a tésztára tesszük. Erre öntjük rá a száraz babot, vagy a lencsét. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 percet elősütjük.
A masszát osszuk el a kosárkákban, tegyük vissza a sütőbe és 180 fokon kb. 18 perc alatt süssük készre. 

Semmi gond, ha nincs minitortaforma, cakkos szélű nagy tortaforma is tökéletesen megfelelő. Viszont a vaksütést ott se hagyjuk ki!

Bébimnek tonhalasat készítettem:

Tonhalas lepényke


Jó étvágyat hozzá!








Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Új lakó érkezett hozzánk!

Új lakó érkezett hozzánk, jobban mondva a kertünkbe. Már többször volt szerencsém találkozni vele, de mindig csak futtában. Azaz, hogy ő szaladt (iszkolt), és meg utána a fényképezőgéppel. Most végre sikerült megörökíteni. Ahogy figyeltem, már kedvenc helyei is vannak, egy levendula bokor, és a flórakosaras ültetvényem virágai. Figyelnem kell öntözéskor, nehogy a szívbajt hozza rám, ahogy elszalad előlem. (Na most ki fél, kitől?)

Amíg azuram nem engedi, hogy kutyánk legyen, addig be kell érnem ezzel a kis állattal :)

Egy gyíkocska:


Persze recepttel is jövök, hamarosan a sonkás lilahagymás mini tortácskáimról olvashattok. Ja, és alig várom, hogy még több követőm legyen, szeretnék már sorsolni!!!




Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 19.

Kaiser smarni, azaz császármorzsa

Ki milyen néven ismeri? Nálunk a kaisersmarni névre hallgat, vagy csak szimplán smarninak hívjuk, viszont becsületes magyar neve is van, ez - a mindenki által ismert - császármorzsa. Közvetlen környezetemben csináltam egy gyors felmérést, és megállapítottam, hogy van, aki nagyon szereti, van aki abszolút nem kedveli a császármorzsát. Nem reprezentatív a felmérésem, és pontos statisztikát sem gyártottam, de úgy becsülöm, hogy a férfiak kevésbé császármorzsa rajongók. Különösebben én sem vagyok oda érte, ritkán is csinálom, de néha bevetem. Ilyenkor azuramnak csinálok valami más fogást....

Azt is bevallom, hogy igazán jó császármorzsa receptem nincs, van több jó is, de az "igazit" még nem találtam meg. Vagy csak azért, mert nem a kedvencem?

Ha pontosan akarok fogalmazni (márpedig igyekszem figyelni a pontosságra), ez daramorzsa, tehát liszt nem kell bele, vagyis csak nagyon kevés, pár gramm. A receptet egyébként a desszert.eu oldalon találtam, kicsit módosítottam rajta, és narancsaromával és narancshéjjal csináltam. 

Ez a morzsa ízlett. Várom a Ti véleményeteket is! Szeretitek?



Hozzávalók:

  • 20 dkg búzadara
  • 1,5 dkg liszt (tényleg ilyen kevés)
  • fél liter tej
  • 2 teáskanál narancsaroma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 darab tojássárgája
  • 5 darab tojásfehérje
  • csipet só
  • 20 dkg kristálycukor
A sütéshez:
  • 10 dkg vaj
A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd a tejet ráöntjük. A keveréket egy órára hűtőbe tesszük, hogy a búzadara jól felszívja magát tejjel. 

A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, és hozzákeverjük a tejes búzadarával. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt is hozzákeverjük a masszához. 

A vajat felolvasztjuk, majd a masszát több részletben lassan megsütjük. Ezt a 4 személyre való mennyiséget legalább 3 adagban süssük ki minél nagyobb teflon serpenyőben. Egy fakanállal folyamatosan kevergessük, daraboljuk a tésztát, addig, amíg morzsákra szétjön. Elég sok ideig tart, de nem kell megijedni, el fog készülni és finom lesz.


Jó étvágyat hozzá!


Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Sárgarépás-újhagymás krémleves mustárral és sajttal

A gyorsan elkészíthető krémlevesek nálunk mindig bejönnek, fiaim egyik kedvence a sárgarépakrémleves. Gondoltam, most kicsit variálok rajta, ehhez ihletet a legutóbb vásárolt Nők Lapja Konyhájában találtam. Ezt a receptet szabtam gyermekbarátra.

Sárgarépás-újhagymás krémleves mustárral és sajttal


Hozzávalók:

  • 4 szál sárgarépa
  • 3-4 darab újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 közepes burgonya
  • 1 liter húsleves (vagy zöldségalaplé)
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt trappista sajt

A sárgarépát és az újhagymát feldaraboljuk. A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, rádobjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint, majd felöntjük a húslevessel. A zöldségeket puhára főzzük. Ezután pürésítjük a levest, majd a mustárt hozzáadjuk. Tálaláskor rászórjuk a reszelt sajtot.

Nagyon finom, jó étvágyat hozzá!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 17.

Húsvéti ajánlat - menüsor az egyszerűség és gyorsaság jegyében

Egy nagyon kedves játékra invitált Tücsök Bogár, húsvéti játékra hívott.


A játék lényege:


Írj egy bejegyzést húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel ajánlj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy már a korábban közzétett receptjeid között válogass! Ha megkapod a játékot, küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is elviheted, nem kell megvárnod, hogy eljusson hozzád!


Játékra fel!


Nos, gondolkoztam, és rájöttem, hogy nincs könnyű dolgom, mivel még rövid ideje írom a blogot, és több ételkategóriában nem tettem fel semmit. Ezért úgy döntöttem, hogy olyan menüsort fogok ajánlani, amit hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák is könnyen és gyorsan elkészíthetnek. Két dolgot vettem figyelembe: az egyik az, hogy mindkét mucim (5 éves és 1 éves) szeresse, a másik feltétel pedig az volt, hogy könnyen, egyszerűen és gyorsan el lehessen készíteni. 


Kezdetnek egy gyorsan elkészíthető levest ajánlanék, a zöldséglevest panírozott hagymakarikákkal.






Főételnek egy olyat választottam, amit ugyan kicsit macerásabb elkészíteni, vagyis nem árt, ha van egy segédünk mosogatáshoz, viszont kiadós és nagyon finom. Ez a csirkés doria. Segítségképpen talán annyi, hogy több részfeladatot előző este elkészíthetünk, és így már jóval gyorsabban elkészül.


Készítenék még sós nassolnivalónak egy zöldhagymás, kaliforniai paprikás batyut, amibe tennék még sonkát is apró darabokra vágva. Ez is praktikus ételt, mert a batyukba pakolandó ragu akár előre is elkészíthető és kis dobozban várakozhat a hűtőben.


Na és most vagyok meglőve! Milyen süteményt ajánljak? Nehéz, mert több kedvenc sütimről írtam már (igen, egy édesszájúnak több kedvence is van :), én mégis mást fogok húsvétkor sütni. De ha mégis saját oldalról mazsoláznék, akkor a tejfölös csodabogár sütit választanám, szintén a gyorsaság és egyszerűség jegyében.



Akiket én szeretnék játékba hívni, kíváncsi vagyok az ő ajánlatunkra:












Enter your email address:


Delivered by FeedBurner