2011. április 16.

Sárgarépás gofri

Pesti barátnőmtől (ismét) kaptam néhány cuki konyhai holmit. Kaptam kétféle muffin kapszlit, egy kék alapon fehér pöttyöst, és egy piros alapon fehér pöttyöst. Továbbá kaptam még egy szögletes szilikon muffin formát is. Hamarosan felavatom őket!

Ja, és hogy miért eme bevezető? Csak azért, mert elküldte nekem ezeket postán, plusz egy megjegyzést, hogy küldj nekem jó gofri receptet. Mióta csinálom a blogot, azóta senkinek semmit nem küldök e-mailben, olvassák el itt! Andinak is ezt üzenem :)

Andika! Itt van egy édes gofri recept - csokoládé pudingos muffin, most pedig jön egy sós. Aztán majd még lesz édes és sós is....

Sárgarépás gofri:


Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgarépa (tisztítva, apró kockákra vágva)
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • fél csomag sütőpor
  • 5-6 evőkanál olaj
  • só, bors
A sárgarépát roppanósra pároljuk, félretesszük hűlni. Közben a lisztet, a sütőport, a tojásokat, 2 evőkanál olajat és a tejet simára keverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a puha sárgarépakockákat. Gofrisütőben a maradék olajon megsütjük.

Jó étvágyat hozzá!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 15.

Töltött kalács

Ez a kalács még tegnapelőtt készült, lefényképeztem ugyan, de először nem akartam közzétenni. Amikor elkészítettem, nagyon nem tetszett, nem kelt meg eléggé a tészta (az igaz, hogy nem is vártam meg, a szükséges időt), meg a második kelesztésre sem kapta meg a megfelelő lehetőséget. Nos, a kelt tészta meg is bosszulja, ha a szakács nem törődik vele megfelelően.

Ezt eddig is tudtam, sőt figyeltem mindig arra, hogy a hozzávalók langyosak legyenek, a lisztet is be szoktam tenni a mikróba 30 másodpercre (sőt, azuram szerint még beszélgetek is a tésztával, de ez nem igaz :), hagyok idők a kovász felfutására stb.

Most viszont összecsaptam, kapkodtam, és ezt kelt tésztával TILOS! Arra mindig szánjuk rá az időt! Szóval címnek adhattam volna a konyhai kudarcaim címet is....
Annak ellenére, hogy szerintem nem sikerült jól, három férfimnél nagy sikert aratott, és nagyon gyorsan elfogyott.

Szóval ez a kis töltött kalácska más néven babka névre hallgat, azt olvastam róla, hogy Lengyelországban a nagyhét idejére szoktak ilyen kelt süteményt készíteni, aminek a neve "nagymamát" jelent. 





Hozzávalók:

  • 2,5 bögre liszt (mértékegységként használt bögre: 2,5 dl)
  • fél bögre cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • fél bögre tej
  • 15 dkg étcsokoládé (apróbb darabokra vágva)
  • őrölt fahéj
  • 5 dkg mazsola
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 1 evőkanál olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a szárított élesztőt. Hozzáadjuk a puha vajat, a két tojást, meg a tejet. A tésztát alaposan összedolgozzuk robotgéppel, vagy kézzel (izommunka lesz!). Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük (nem siettetjük, megvárjuk, amíg a tészta komótosan a duplájára kel). 

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, igyekezzünk téglalap alakot felvenni, olyan széleset, amekkora a formánk hossza. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd ráhintjük az apróra vágott, a mazsolát és a megszórjuk egy kis fahéjjal. A tésztát hosszanti oldalától szorosan feltekerjük és egy kivajazott őzgerincformába tesszük. (A hagyományos babkától itt tértem el, ugyanis azt darabokra kellene vágni, és a levágott darabokat egymás mellé tenni, de hát siettem....).

A kalácsunkat hagyjuk még úgy fél órát kelni meleg, huzatmentes helyen. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Az utolsó 10 percben mindenképpen tegyünk rá fóliát (persze lehet, hogy már korábban is kell, sütőfüggő!).

Ezt a kalácsot is a 2010. áprilisi Vidék Ízében találtam.





Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Füstölt sonkás zöldbableves

Korábban már írtam, hogy Olivér nagyon szereti a sonkát, így sorra jönni fognak a sonkás receptek, persze azért lesz majd más is :)
Készítettem egy sonkás tojásos tekercset, ez viszont egy leves, ami szintén nagyon ízlett az egész családnak.

Füstöst sonkás zöldbableves


Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt sonka
  • 50 dkg zöldbab
  • 1 karalábé (megtisztítva, feldarabolva)
  • 1-2 darab sárgarépa (megtisztítva, feldarabolva)
  • 1 vöröshagyma (megtisztítva, apróra vágva)
  • 1 evőkanál kapor (nem kaptam friss kaprot, de az lenne az igazi)
  • olaj
  • liszt
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • pirospaprika
  • 5 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • ecet (ízlés szerint)
A sonkát vízben puhára főzzük, majd kivesszük a léből. A sonka főzőlevébe beletesszük a feldarabolt zöldségeket, az apróra vágott hagymát is, valamint a felaprított kaprot (vagy a szárított kaprot). 

Közben kevés olajon liszttel rántást készítünk, belekavarjuk a felaprított petrezselyemzöldet, hozzáadunk 1 púpozott kávéskanál pirospaprikát. Felengedjük a tejjel, majd ezzel berántjuk a levest, amikor a zöldségek már megpuhultak. Tálalás előtt a sonkát csíkokra vágjuk, és arra merjük a forró levest. Ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt és/ vagy ecetet is.

Jó étvágyat hozzá!

ui.: a pontosság kedvéért: a receptet a 2010. áprilisi Vidék Ízéből készítettem





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 14.

Sárgabarackos csirke gyümölcsös-fűszeres paradicsommártással

Egy gyorsan, trehány módon összecsapott fotóhoz jár egy fantasztikusan finom, ízletes csirkeétel. A receptet a 2010. áprilisi Vidék Ízében találtam, és 100%-ban követtem a receptet, mivel első olvasatra bizarrnak tűnt. Egy receptben az aszalt sárgabarack, vöröshagyma és a paradicsomszósz??? És mindez fűszerezve curryvel és őrölt köménnyel? Nos igen. Akármilyen bizarrnak tűnik a fenti felsorolás, érdemes kipróbálni, nagyon finom étel lett belőle. Bulgurral ettük, de rizzsel is tökéletesen jó lehet. Legközelebb vendégeknek is bevetem!

Sárgabarackos csirke gyümölcsös-fűszeres paradicsommártással



Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 50 dkg csirkemelfilé
  • só, bors
  • 2 dl tejszín
  • édesnemes pirospaprika
  • 4 kisebb vöröshagyma
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 doboz paradicsomsűrítmény (40 dkg)
  • currypor
  • őrölt kömény
  • vaj a tál kikenéséhez
A sárgabarackokat forró vízbe dobjuk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csirkehúst 3-4 cm-es csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Megtisztítjuk a vöröshagymát, négy darabba vágjuk, majd felhevített vajon körülbelül 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk. Beleöntjük a paradicsomot, a tejszínt és sóval, borssal, paprikával, curryvel és az őrölt köménnyel fűszerezzük. Keverünk rajta egyet, majd az egészet egy kivajazott tűzálló edénybe töltjük. A sárgabarackokat leszűrjük, hozzáadjuk a húshoz, összekeverjük és a sütőbe tesszük. Az ételt 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!





Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Húsvéti tojások dekorálása - inspirációs ötletek

Better Homes and Gardens oldalon találtam ezeket az ötleteket, amelyek segíthetnek abban, hogy idén máshogy dekoráljuk a húsvéti tojásokat. Nekem az utolsó "pöttyös" tojás tetszik a legjobban, igaz, nagyobbik Mucimmal nem tudom megcsinálni, mivel Neki még a nyúl hozza a hímes tojásokat.....


Nektek melyik tetszik a legjobban? Várom a megjegyzésekben :)








Nézzetek be később, egy nagyon érdekes, fűszeres csirkerecept jön!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 12.

Sonkás tekercs tojással töltve

Pár napja jöttünk rá, hogy Olivér nagyon szereti a sonkát. Ez fontos mérföldkő életünkben, ugyanis mostanában alig evett húst, mindenre azt mondta, hogy nem szereti. De nem így a füstölt, főtt sonkára, amit viszont nagyon szeret. Úgyhogy nem akarom kedves olvasóimat elkeseríteni, de a következő hetekben biztosan több sonkás recept lesz az átlagosnál. 

Hiába találom én ki a jobbnál jobb kajákat, mégis csak a család igényeit kell figyelembe vennem, hiszen nekik főzök :)

Jöjjön akkor szombati vacsoránk (és vasárnapi reggelink + vacsoránk) a tojással töltött sonkás tekercs.



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál cukor
  • őrölt bors
A töltelékhez:
  • 1 dl olaj
  • 30 dkg sonka
  • 1 vöröshagyma
  • 1 retek
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 4-5 tojás
  • só, bors
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez
A tészta elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben kevéske cukorral felfuttatjuk, adhatunk hozzá pár kanál lisztet is. A megkelt kovászt a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a zúzott fokhagymát, picit megsózzuk és borsozzuk, azután a tésztát megdagasztjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése:

A tojásokat keményre főzzük és megtisztítjuk, félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsiradékon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az apró darabkákra vágott sonkát és a kis kockákra vágott sárgarépát. A sárgarépát megpároljuk, és amikor készen van, hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát, és a kockákra vágott retket is. Sózzuk, borsozzuk igény szerint. Gyönyörű szép tavaszi ragut kapunk. A ragut hagyjuk kihűlni.

Amikor a tészta duplájára kelt lisztezett deszkára borítjuk, fél centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztán szétterítjük a langyosra hűlt tölteléket.


A töltelékre rátesszük a megtisztított főtt tojásokat.


Az egészet feltekerjük, mint a bejglit.





A tekercset kizsírozott, vagy sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy tojás sárgájával (erről nincs fotó). A sonkatekercs nekem annyira hosszú lett, hogy a nagy tepsiben keresztben fért el.


A sonkás tekercset 150 fokos sütőbe tesszük és 40-45 perc alatt megsütjük. A tekercset hagyjuk kihűlni! Tényleg hagyjuk kihűlni, ne engedjünk a csábításnak/ kíváncsiságunknak, mert úgy sokkal nehezebb lesz szeletelni!



Az ötletet egy 2010. áprilisi Vidék Ízében talált húsos tekercs adta.

Jó étvágyat hozzá!




Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. április 11.

Kiegészítés a fokhagymás-citromos itókához

Több kérdés is érkezett a fokhagymás-citromos itókával kapcsolatban, ezért szeretném kiegészíteni az előző bejegyzésemet.


  1. A fokhagymás-citromos ital mennyiségeiből pontosan 1,3 liter "elixír" készül.
  2. Az íze leginkább a tonikos citromhoz hasonlítható, tehát kicsit keserű, kicsit savanykás, de egyik íz sem nagyon domináló.
  3. A fokhagyma "illata" abszolút nem érezhető az adag elfogyasztása után, az íze egy kicsit, de nem vészesen.
  4. Könnyen lecsúszik, nem kellemetlen az íze.
  5. Az italt minden nap a főétkezés előtt vagy után kell inni, naponta egy kupicával. A szakirodalom szerint ez 3 cl-t jelent. Én 4 cl-t iszom meg naponta, feltételezem, hogy ez nem annyira lényeges.
  6. Persze el lehet készíteni először kevesebb mennyiséggel is.
Üdvözlet.



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Fokhagymás citromos itóka

Gyakran benézek Tiffanylda blogjába, aki különböző dísz- és használati tárgyakat készít színes üvegekből. Egyik nap egy játékot indított azzal a kérdéssel, hogy milyen ital van a kupicákban. Kb. 40 rossz tipp után derült ki, hogy a kupicákban bizony egy fokhagymás-citromos ital van. Rákerestem a neten, és mint megtudtam, ez a fokhagymás-citromos ital gyógyhatással bír.

A következő infókat találtam:


"A gyógymód kipróbálói állítják, hogy már 3 hetes alkalmazás után érezhető az egész testnek fiatalos regenerálódása. 
A meszesedések és ezek mellékhatásai pl. a látáscsökkenés, éleslátáshiány, halláscsökkenés, lassan egészen elmúlnak.

A kúrát 3 hétig kell folytatni, naponta inni, majd 8 nap szünetet kell hagyni és újra 3 hetes időtartamban megismételni. 
E 2-szeri kúra egész évre védettséget ad. Általános javulás áll be. Ezt az olcsó, ártalommentes és gyógyhatású kúrát ajánlatos évente megismételni. 
A fokhagyma kellemetlen szagát senki nem fogja érezni."

Hogy a fentiekből mi fog megvalósulni, azokat nem tudom, de a mai naptól isszuk azurammal ezt a kis itókát. Ártani biztosan nem fog, próbáljátok ki!



Hozzávalók:

  • 30 gerezd fokhagyma
  • 5 darab citrom
  • 1 liter víz
A fokhagymákat megtisztítjuk, a gerezdeket félbevágjuk. A citromokat nagyon alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A fokhagymákat és a citromokat egy fazékba tesszük, öntünk hozzá 1 liter vizet és feltesszük főni. Az első "rottyanásig" főzzük, majd lezárjuk. Összeturmixoljuk, leszűrjük és amikor teljesen kihűlt egy üvegbe öntjük.


Jó egészséget kívánok!






Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner