2011. március 18.

Húsvét a Lidl-lel! Nyereményjáték színes húsvéti rajzokért!

Az én óvodásom biztosan be fog nevezni, majd legalábbis meggyőzőm róla, hogy próbálja meg az imádott tűzoltó autóját (ugyanis állandóan csak azt rajzol) húsvéti környezetben lerajzolni :)


A fotó forrása: Lidl hivatalos oldala


A rajzokat és (a hátoldalán lévő) verseket az alábbi címre küldhetitek be:

1037. Budapest, Rádl árok 6.

A borítékra írjátok rá: „Húsvét a LIDL-lel!”


Beküldési határidő: 2011.04.30.


A legjobbak kiválasztása: 2011.05.06.

Időpont: utazás előre egyeztetett időpontban, Létszám: a nyeremény max. 30 fő részére biztosított, *Kisiskolás: általános I-IV. osztály

A részleteket és a játékszabályzatot itt elolvashatjátok.
Kellemes alkotást minden lurkónak!

Olajbogyós kiflik - Stahl Judit könyvéből

Még hétvégére készült a márványsajtos karfiolkrémleveshez ez az olajbogyós kifli. Szerintem nagyon finom lett, igaz módosítani kellett az eredeti recepten, mert nekem a vaj túlságosan sok volt. A hozzávalókhoz az általam jónak tartott mennyiségeket írtam le, pirossal jelöltem az eredeti recept hozzávalóit, ha esetleg valakit az érdekelne. Egyébként a kifli Stahl Judit: Végre otthon! című könyvében jelent meg.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 és fél dl víz
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál só
  • frissen őrölt bors
A töltelékhez:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg magozott olajbogyó
  • 10 dkg vaj (az eredeti recept 20 dkg vajat ír)
A kiflik tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csipet só
kevés olaj a kelesztő tál kikenéséhez
kevés finomliszt a nyújtáshoz

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral összekeverjük, letakarjuk és megvárjuk, amíg felhabosodik. A lisztet mikróban kicsit meglangyosítjuk, átszitáljuk egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a sót, megborsozzuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a langyos vizet, a és a felolvasztott (de langyos!) vajat. Kb. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta összeállt, gyúródeszkán bucira formázzuk, és beleforgatjuk egy olajjal kikent nagy tálba. A tálra egy tiszta konyharuhát borítunk és hűtőbe tesszük kb. 8-10 órára, hogy duplájára keljen.

A tölteléket is előző este elkészíthetjük. A fokhagymát finomra zúzzuk, az olajbogyót felaprítjuk. A lágy vajhoz hozzákeverjük a fokhagymát és olajbogyót. Folpackra terítjük a masszát, és hengerré formázzuk. Mehet a hűtőbe, szintén egy éjszakára.

Másnap a duplájára kelt tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Pihentetjük kicsit, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután a tésztát kettévágjuk, és egy 25 cm-es körlappá nyújtjuk (az eredeti recept egy bucival dolgozott, én több, kisebb kiflit akartam). A kör alakú tésztára ráreszeljük az olajbogyós vajhengert, lehetőleg egyenletesen. Ezután 8 egyforma cikkre vágjuk, és feltekerjük őket. Közben a tojást simára keverjük a tejjel, és megkenjük a kiflik tetejét.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (nálam 2x ment), és még meleg helyen kelesztjük őket. A kifliket 200 fokra melegített sütőben sütjük kb. 25 perc alatt. Így 16 darab kiflink lesz.




Szeretettel köszöntöm a tavaszt és a vendégeinket :)

Tavasz és vendégköszöntő dekoráció :)

Nagyon egyszerű az elkészítése, mivel csak néhány primulát ültettem egybe, és még a téli dekorációból maradt rózsaszín csarab vagy erika féleség (elnézést kérek, fogalmam sincs, mi a növény neve) maradt benne. A hátsó részbe beletettem egy narancssárga művirágot is, csak hogy a színek harmóniában legyenek. 

És egy kis lepkét rögzítettem dróttal a kovácsoltvas ívre.


Ti milyen tavaszi dekorációt használtok?

2011. március 17.

Vágott sárgahüvelyű bab főzelék

A csúnyácska fénykép egy főzeléket takar, amit vágott sárga hüvelyű babból készítettem.


Hozzávalók:

  • fél kg sárga hüvelyű bab (fagyasztott)
  • 1 db vöröshagyma
  • olaj
  • 1 púpozott kávéskanál pirospaprika
  • víz
  • só, bors
  • 3 dl tejföl
  • liszt
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Erre rátesszük a fagyott állapotú sárga hüvelyű babot, felöntjük vízzel, sózzuk és puhára főzzük. Amíg a bab megfő, a tejföl a liszttel alaposan összekeverjük, csomómentesre, majd adunk hozzá levet a főzelékből. Ezt a masszát alaposan kikeverjük és a főzelékbe öntjük. A főzeléken forralunk még egyet, és készen vagyunk. Kolbásszal, vagy virslivel tálalhatjuk.

2011. március 16.

Kométa nyereményjáték - Kezdje a tavaszt a Kométa egyedülálló szalámijaival!

Egy újabb nyereményjátékot ajánlok a figyelmetekbe!

Kezdje a tavaszt a Kométa egyedülálló szalámijaival!


AZ AKCIÓ LEÍRÁSA:

Tavaszi Szalámi Nyereményjáték matricával ellátott termék vásárlása esetén, a matricát visszaküldve minden beküldőnek egy receptfüzetet postázunk (az első 2000 beküldőnek a készlet erejéig), valamint sorsoláson is részt vesznek a pályázatok.

Akció időtartama: 2011. március 7-április 4.

Beküldési határidő: 2011. április 11.

Beküldési cím: Kométa '99 Zrt. 1113 Budapest, Bocskai út 77-79.

Sorsolás: 2011. április 15. péntek, de. 10 óra, közjegyző jelenlétében

Sorsolás helyszíne: Kométa '99 Zrt. 1113 Budapest, Bocskai út 77-79.

NYEREMÉNYEK:
  • 10 db főzőfoglalkozás a KukTanodától
  • 10 db féléves Nők Lapja előfizetés
  • 20 db Tefal serpenyő
  • 60 db Tefal konyhai eszköz
Fődíj: 3 db, 2 fő részére szóló, félpanziós wellness hétvége a balatonszárszói 4*-os Két Korona Hotelben www.hotelketkorona.hu
A nyereményjátékban csak az akciós matricával ellátott termékek vesznek részt.


A pályázat érvényességéhez kérjük, tüntesse fel a levélben lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

A nyereményjátékkal kapcsolatos további információkat és a játékszabályzatot a www.kometa.hu weboldalon olvashatjátok el.

Zabpelyhes vegyes gyümölcsös crumble

Nem szeretem az angol (vagy egyéb idegen nyelvű) kifejezéseket használni, de erre nem igazán tudom, mi lenne a megfelelő. Talán morzsás süti, vagy morzsasüti, nem igazán tudom, de nem is ez a lényeg. Korábban már készítettem az almás crumble-t, ami a család egyik kedvence lett, viszont ehhez Narancslekvár egyik bejegyzése adta az ihletet, aki zabpelyhet használt a gyümölcsre tett morzsába. Őszintén bevallom, a családot megosztotta a sütemény. Azuramnak a hagyományos almás crumble ízlett jobban, nekem ez (hiszen, olyan egészséges a zabpehely :)

A kedvéért almás crumble lesz jövő hétvégén.


Hozzávalók:

  • 1 db banán
  • 4 db körte
  • 2 db alma
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg zabpehely
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • fahéj
  • 2 evőkanál barna cukor
A vajat felolvasztjuk és hagyjuk hűlni. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és egy hőálló edénybe szeleteljük. Hozzászórjuk a mazsolát. Meghintjük a felszeletelt gyümölcsöket egy evőkanál barna cukorral és egy kávéskanál fahéjjal. Összeállítjuk a morzsa hozzávalóit. A zabpelyhet összekeverjük a liszttel, 1 evőkanál barna cukorral és az olvasztott vajjal. A tésztát rámorzsázzuk a gyümölcsök tetejére, és az egészet egy kb. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. 
Elkészül 20-25 perc alatt.


A süteményt nem lehet szépen szeletelni, inkább ki lehet kanalazni, de ennek ellenére finom.

Rántott csirkemell sajtos-diós bundában

Ezt a húst hétvégén készítettem, leginkább nagyobbik mucim kedvéért, akinek nagyon nehéz mostanában hús-téren a kedvére tenni. Szeretem a panírokat variálni, kicsit változatosabbá lehet vele tenni a megszokott rántott szeletet is.
A hozzávalók mennyiségeit család és étvágy (és a kettő együtt) függvényében variáljátok! Az én mennyiségeim 4 főre szólnak.

Rántott csirkemell sajtos-diós bundában


Hozzávalók:

  • csirkemellfilé (nálam: 50 dkg)
  • liszt (kb. 15 dkg)
  • tojás (nálam: 2 db)
  • zsemlemorzsa (kb. 15 dkg)
  • reszelt sajt (kb. 8 dkg)
  • dió (nálam: egy kisebb marék dió apróra vágva)
  • olaj
  • só, bors
A csirkemellet a szokásos módon megtisztítjuk, kisebb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Félretesszük, és előkészítjük a panír hozzávalóit. A sajtot apró lyukú reszelőn lereszeljük, a diót durvára vágjuk, és ezeket a zsemlemorzsához keverjük.

A mell szeleteket először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a sajtos-diós zsemlemorzsába forgatjuk. A húsokat bő olajban kisütjük. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan forró az olaj, mert a dió hamar megéghet!