2011. augusztus 15.

Sajtos olajbogyós croissant



Még júliusban készítettem egy sonkás croissant-ot, ami elképesztő finom és szépséges volt. Ódákat zengtem róla sonkás croissant Vikitől című bejegyzésemben. Ebben a hónapban is előfordult nálunk, mégpedig sajtos-olajbogyós változatban.

A receptet leírom, de az elkészítés módja teljesen ugyanaz, mint a sonkás croissant-é. Ebből is 16 darab készült.





Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 egész tojás
  • 70 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő (friss)

Töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg zöld olajbogyó apróra vágva
Lekenéshez:

  • 1 tojás

Az elkészítés módját itt leírtam FÁZISFOTÓKKAL.


A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és alaposan kidagasztjuk. Lehet természetesen a kenyérsütőgép dagasztófunkcióját is használni. A tésztát egy tálba tesszük, folpackot teszünk rá és egy órára mehet a hűtőbe. Ugyanekkor a 25 dkg margarint betesszük a fagyasztóba, mert így sokkal könnyebb lesz reszelni.

A megkelt tésztát kivesszük a hűtőből 1 óra után, majd átdolgozzuk és 9 egyforma gombócra szedjük.



Igyekezzünk egyforma méretű gombócokat készíteni (nekem nem sikerült teljesen :). A gombócokat kör alakúra nyújtjuk. Kikészítjük az apróra vágott olajbogyót, a reszelt sajtot és a fagyasztóból kivett margarint, amihez majd nagylyukú reszelőre is szükségünk lesz.

Kinyújtjuk az első tésztát nagyjából kör alakúra. Majd szórunk rá olajbogyót, sajtot és reszelünk rá margarint. Jöhet rá a következő réteg kör alakúra nyújtott tészta. Mindegyik réteget ugyanígy elkészítjük, majd rátesszük az utolsó tésztakört.



Nyújtófával alaposan meglapítjuk, majd egy óriási kör alakúra nyújtjuk.  Éles késsel 16 részre vágjuk.


A tészták végét kb. 2 cm hosszan bevágjuk, hogy feltekerésnél kicsit be tudjuk hajlítani.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (8 db fér el), majd hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 1 óra lesz. Amikor megkeltek, enyhén felvert tojással megkenjük és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük. A második adag egy picit gyorsabban készül el.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

10 megjegyzés:

  1. Van a hűtőben felhasználásra váró olajbogyóm, nagyon jó ötletet adtál.
    A croissant tészta nagyon tetszik. :)))

    VálaszTörlés
  2. Though hard to understand, the croissant speak for themselves. Looks satisfying.

    VálaszTörlés
  3. Myfudo, thanks a lot. Next time I make a croissant like this, I'll write a short description in English.

    VálaszTörlés
  4. Micsoda gyönyörűséges leveles lett! Fantasztikusan guszta!!!

    VálaszTörlés
  5. Those croissants look so amazingly light and flaky and good!

    VálaszTörlés
  6. A levelessége megfogott, ez is finom lett!!!

    VálaszTörlés
  7. Illéskrisz! Köszönöm szépen, kedves vagy...

    VálaszTörlés
  8. Kevin, thank you very much. I really appreciate that you left a note in my blog

    VálaszTörlés
  9. Vicuska, köszi :) tényleg finom lett, örültem, hogy kettőt sikerült félretenni a fotózáshoz

    VálaszTörlés