2011. február 2.

Legjobb sült túrógombóc

Azt hiszem, megtaláltam a legtökéletesebb sült túrógombócot! A receptet Aliz konyhájában találtam, ott ő azt írja, hogy szerinte ez csillagos ötös túrógombóc. Először azt hittem túloz, de aztán rájöttem, hogy nem. Igaza volt!





Hozzávalók a gombóchoz:
  • 0,5 kg túró
  • 10 dkg cukor
  • 3 szikkadt zsemle
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • tej (a zsemle áztatásához)
Hozzávalók az öntethez:
  • 3 dl tejföl
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tetejére:

  • zsemlemorzsa
  • vaj


Másfél zsemlét tejbe beáztatunk, a másik másfél zsemléből zsemlemorzsát készítünk. (Ha nem akarjuk a zsemléket ledarálni, akkor 3-4 evőkanál zsemlemorzsával is helyettesíthetjük). A tejbe áztatott zsemléket kicsavarjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy jénai tálat kivajazunk, és a masszából nagy gombócokat formázunk. Ebből a masszából 9 darab gombóc  jön ki (de persze kisebbeket is csinálhatunk). Ezután a tejfölt, a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, és ezzel a keverékkel leöntjük a gombócokat. A tálat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 15-18 percig sütjük.


Ötlet:
Ha csak friss zsemlénk van, akkor a zsemlét tegyük mikrohullámú sütőbe 1 percre, és - pár perc után - mire kihűl, szikkadt lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése