2011. január 24.

Igen finom almatorta

Tegnap valami gyors, egyszerű és finom süteményre vágytam, de semmi különleges dolog nem volt itthon. Ezért a Dr. Oetker sütemények című könyvemből választottam az "Igen finom almatorta" receptet. Tényleg nagyon finom, puha, porhanyós. A képen nem látható teljesen, de szív alakú sütőformában készült. Kezdők is elkészíthetik, mert elrontani szerintem nem lehet.



Posted by PicasaHozzávalók:


  • 125 g puha vaj vagy margarin
  • 125 g cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • csipet só
  • 4 csepp citromaroma
  • 3 tojás
  • 200 g búzaliszt
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1-2 evőkanál tej
  • 75 dkg alma
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 evőkanál víz
A tésztához a puha vajat fél perc alatt simára kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citromaromát. Addig keverjük tovább, amíg egyenletes masszát kapunk. Ezután apránként belekeverünk 3 tojást. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, átszitáljuk, és evőkanalanként a masszába keverjük. Közben apránként a tejet is hozzáadjuk, de csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta a kanálra ne tapadjon rá. A tésztát egy 28 cm átmérőjű kikent tortaformába töltjük és elsimítjuk.
A tetejére tesszük a meghámozott, negyedekre vágott, kimagozott almát. Ezeket előtte hosszába többször vágjuk be (de ne vágjuk át). Majd a formát az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 180 fokon (gázsütőnél 3-4 fokozaton) kb. 40-50 percet sütjük. 
A sárgabarack lekvárt áttörjük, vagy átszűrjük, és 1 evőkanál vízzel felfőzzük. Sütés után a tésztát azonnal megkenjük vele.

Uzsonnára is nagyon jó egy pohár tejjel.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése